50 godina od čovekovog prvog leta u svemir – Jurij Gagarin

Pre tačno 50 godina, sovjeti su poslali prvog čoveka u kosmos. Večnu slavu prvog čoveka u svemiru dobio je Jurij Gagarin, kosmonaut seljačkog porekla.Fotografija koja je obišla svet prikazuje Gagarina na putu to rakete Vostok-1 koja ga je poslala u orbitu. Na slici se iza Gagarina vidi i German Titov, koji je nekoliko meseci kasnije postao drugi čovek u svemiru.

Jurij Gagarin i German Titov pred poletanje Vostok-1

Uspeh Sovjetskog svemirskog programa i Gagarinovog šarma sovjeti su iscrpno koristili za propagandu komunizma, Sovjetskog Saveza, sporta i uspeha seljačke klase.

Propaganda sovjetskog svemirskog programa

Sovjetski svemirski program, propaganda Sovjetski svemirski program, propaganda Sovjetski svemirski program, propaganda Sovjetski svemirski program, propaganda Sovjetski svemirski program, propaganda Sovjetski svemirski program, propaganda

Gagarin je bio nacionalni heroj i u njegovim pojavljivanjima nije bilo mesta za greške. Na primer, možemo videti kako je sa fotografija nestao Grigorij Neljubov, kosmonat koji je vremenom postao “politički nepoželjna osoba”…

Neljubov

Neljubov

I za kraj, Gagarinov let se ostvario samo zahvaljujući mnoštvu životinja, mahom pasa, koji su, zarad testova održavanja života u kapsuli, poslati u svemir na put bez povrataka. I njihovi životi su korišćeni u svrhe propagande, kao na primer dve keruše sa Moskovskih ulica, Belka i Strelka.

Belka i Strelka

Kategorije: Astronomija, Društvo, Nauka
Tagovi: ,

Nema komentara »

Za sada nema komentara.

RSS feed za komentare na ovom postu. TrackBack URL

Ostavi komentar


− 1 = four