Jadarit, srpski kriptonit…

Čitam danas u novinama kako će se potpisati sporazum o početku eksploatacije jadarita u opštini Loznica, pa bi 2016. godine došlo do otvaranja rudnika jadarita. Jadarit je pronađen 2004. godine u Srbiji a međunarodno je priznat kao novi mineral 2007. godine. Nazavan je jadarit po reci Jadar u čijem je slivu pronađen. Inače, Srbija je i dalje jedina zemlja na svetu u kojoj je pronađen ovaj mineral.

Jadarit  je tehnološki hot-stuff, prvenstveno zbog prisustva retkog litijuma koji je neophodan za današnju tehnologiju izrade baterija za hibridna i električna vozila.

supermen je srbin

Jašta

U vezi sa jadaritom postoji još jedna zanimljiva činjenica. Njegova formula (LiNaSiB3O7(OH)) skoro je identična onoj koja se spominje kao formula kriptonita u filmu Povratak Supermena, a svi znamo da je kriptonit moćno oružje za borbu protiv superheroja. E sada, kada je 2007. godine jadarit zvanično priznat kao novi mineral, hemijskog sastava identičnog kriptonitu, novinari su tu vest iskoristili … Kada sam video naslovnu stranu sa slikom Supermena i tekstom “SUPERMEN JE SRBIN!!!“, a u članku kažu “Konačno imamo dokaz da su Srbi nebeski narod“, morao sam da ih kupim (i danas ih čuvam :). Ili komentar iz Politike: “S na Supermenovom odelu označava Srbiju“… Mislim, šta reći?- što bi rekli naši fudbaleri…

Inače, jadarit ne sadrži fluor, pa je bele boje i ne svetli zelenim sjajem, ALI, kada se osvetli fluorescentnom lampom počinje da svetli narandžastim sjajem.

Nema komentara »

Za sada nema komentara.

RSS feed za komentare na ovom postu. TrackBack URL

Ostavi komentar


+ 3 = nine