Svemirska letelica u kućnoj varijanti

Zavarivanje na krilcima rakete u garaži

Zavarivanje na krilcima rakete u garaži

Poznajem nekoliko ljudi koji su sami pravili čamac/brod. Nekolicina mojih prijatelja uživa u tome da sama sklapa bicikle. Skoro svi moji prijatelji sa mašinca u svojim garažama/radionicama (da, da, Ristiću, puštaj brkove i nabavljaj garažu, samo ti nemaš radionicu) stalno nešto stružu/glođu/delju/obrađuju/buše/poliraju/lepe/lakiraju… Tako se u Danskoj skupila grupa zaljubljenika u svemir i počela da pravi svoj prvi svemirski brod, tačnije raketu.

Zovu se Copenhagen Suborbitals, sada su neprofitna organizacija, i pre neki dan (3. juna) su testirali let svoje prve rakete (u koju je utrošeno oko 50.000€). Letelica je za jednu osobu i prilikom prvog probog leta je naravno nosila lutku umesto pravog astronauta amatera. Kopenhaški suborbitali :) su zadovoljni test letom, iako je dostignuta visina tek 2.8km od planiranih 15km. Takođe, padobran, koji je trebalo da bezbedno spusti letelicu, se pokidao prilikom spuštanja.

Raketa iz garaže - poletanje

Poletanje sa platforme u Baltičkom moru

Inače, planiraju da raketu prečnika 65cm, sa sve čovekom, na kraju, šibnu na visinu od 120km, 2okm iznad Karmanove linije (zamišljena linija na visini od 100km, koja graniči svemir od Zemljine atmosfere).

Nema komentara »

Za sada nema komentara.

RSS feed za komentare na ovom postu. TrackBack URL

Ostavi komentar


× 8 = eight